SAĞLIK İÇİN ÇAY
Çay, uzun ve stresli bir günden sonra kendinize vereceğiniz bir molada en iyi arkadaşınız olur. Uzun sohbetlere en iyi eşlik edendir. Misafirinize ikram edeceğiniz , içinizi ısıtan bir sembol ve enfes bir içecektir.
Ama çayın kalbinden gelen iyilik ve güzellikler bunlarla bitmez. Birtakım önyargıların aksine çay ,sağlıklı yaşamın, doğru beslenme ve egzersizin yanında önemli bir parçadır. Dünya çapında yapılan birçok araştırmanın verileri, çayın içinde bulunan bazı doğal maddelerin kalp sağlığının korunmasına yardımcı olduğunu göstermiştir.
ABD'nin Pennsilvania Eyalet Üniversitesi uzmanları, çayın kalbe yararını kanıtlayan 66 ayrı araştırmayı gözden geçirerek, sonuçlarını tek bir rapor halinde yayınladı.
Kalp hastalıkları ve beslenme uzmanı Dr. Penny Kris tarafından yayınlanan yeni raporda, şekersiz ve sütsüz içilen çayın kalori içermediği, anti kanserojen madde açısından ideal bir kaynak olduğu belirtildi.
Hollanda’da yapılan çalışmada ,10 yıllık bir dönem içinde , 806 erkekten en çok kateşin (bir tip flavonoid) tüketenin , en az tüketene göre kalp hastalığı yakalanma olasılığının %51 daha az olduğu sonucuna varılmıştır. Günümüzde halen çayın kalp sağlığına faydalarını ortaya koymayı hedefleyen birçok araştırma yapılmaya devam etmektedir. Şimdiye kadarki deneyler, flavonoid’lerin damar çeperlerinde plaka oluşumuna ve tıkanmalara yol açan kötü kolesterolün oksitlenmesini engelleyebileceğini göstermiştir. Çay aynı zamanda dizlerinizi sağlamlaştırıp , nefesimizin taze olmasını sağlar. Çay doğal bir florid kaynağıdır. Florid, diş minesini kuvvetlendirdiği için diş macunlarına eklenen bir maddedir. Ağzınızdaki tartar oluşumunu da engelleyebilen çayın faydaları çok çeşitlidir. Çay bununla birlikte vücudun DNA yapısına zarar veren serbest molekülleri yok etmesini de destekler. Faydaları saymakla bitmeyecek çay, sağlığınızın en önemli destekçilerindendir.
- www.tea.co.uk/tea-4-health
- healthland.time.com/13-reasons-to-love-tea
- www.biriz.biz/cay/cayvesaglik.htm